archief_nieuwbrieven

Beste mensen,

Hierbij de derde nieuwsbrief van Wijs Weerbaar Noord-Nederland. Zowel onze nieuwsbrief als onze website zijn in een nieuw jasje gestoken. Ook hebben wij een nieuw logo. Wanneer u een collega wilt aanmelden voor deze nieuwsbrief, kunnen zij zich inschrijven via onze site onder de knop 'nieuwsbrief'.

Actuele trainingen
Vanaf 17 maart starten er weer een aantal trainingen met open inschrijving. De trainingen die worden gegeven zijn voor meisjes van 10-12 jaar, meiden van 12-18 jaar en vrouwen. Voor meer informatie zie: de actuele agenda.

Artikel Dagblad van het Noorden
Afgelopen zaterdag stond er een artikel in het Dagblad vanhet Noorden. Het gaat over de veiligheidsbeleving van oudere vrouwen en twee vrouwen vertellen over hun ervaring met een weerbaarheidstraining. Klik hier voor het artikel.

'Puber Power'
Deze maand sluiten wij een project bij de gemeente Emmen af, waarin een groep docenten lichamelijke opvoeding is getraind om de training 'Puber Power' binnen hun eigen school uit te voeren. Het project bestond uit het uitvoeren van 4 trainingen binnen het Esdalcollege in Klasinaveen, waarbij de docenten lichamelijke opvoeding meeliepen in de weerbaarheidslessen. Daarnaast is de training 'Puber Power' ontwikkeld en er is een docentenhandboek geschreven. De docenten hebben in 8 dagdelen kennisgemaakt met het programma en hebben zich de werkvormen eigen gemaakt. Hiernaast hebben zij zich theoretisch verdiept in weerbaarheid en gerelateerde onderwerpen.
'Puber Power' is een weerbaarheidstraining, ontwikkeld door ons, i.s.m. Energy-motion, voor leerlingen in de eerste twee klassen van het VMBO onderwijs. De training wordt apart gegeven aan de jongens en de meisjes en bestaat uit 7 blokuren.

'Weerbaar in de zorg'
In 2007 hebben wij een mooie training ontwikkeld voor mensen die werken binnen een zorginstelling. Alle medewerkers van zorgcentrum Platina in Groningen hebben meegedaan met deze training. Wij merken dat veel mensen die binnen de zorg werken moeite hebben met het aangeven van hun grenzen naar bewoners of collega's. In deze praktische training van 4 dagdelen wordt er geoefend met houding, uitstraling, gepaste zelfverdedigingstechnieken, aangeven van grenzen en deëscalatie. Ook is er aandacht voor verschillende persoonlijke strategieën, veiligheid op straat en verdere persoonlijke wensen. Voor een foto impressie van deze training kunt u kijken op onze site onder Foto's (verlopen)

'Close to me'
In september hebben wij een 10-daagse training gegeven aan jongerenwerkers uit Georgië en Armenië en 4 Nederlandse vrijwilligers. De jongerenwerkers zijn opgeleid om zelf trainingen op het gebied van weerbaarheid te kunnen geven. De training was byzonder geslaagd. Onderwerpen als weerbaarheid, save sex en drugsgebruik zijn behandeld. Omroep LINK heeft één van de Nederlandse vrijwilligers gevolgd naar Georgie. Op 'uitzending gemist' kan de aflevering bekeken worden. Klik hier

Presentatie 'Weerbare Moslima's'
Het project 'Weerbare Moslima's' is in samenwerking met Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld opgezet. In het afgelopen jaar zijn er drie weerbaarheidstrainingen gegeven aan moslimvrouwen. De trainingen zijn gegeven in Delfzijl en Groningen. Op 1 april is er in Groningen een interactieve presentatie van het project. Wanneer u geïntresseerd bent om aanwezig te zijn bij deze presentatie, kunt u zich opgeven bij Ingrid van der Bosch van Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen. Informatie of opgave: Ingrid van der Boch 050-3180741 of Ingrid van den Bosch: i.vandenbosch@ashg-groningen.nl

'Kick it With Love'
Ook komend jaar organiseert de GGD in de Maand van Liefde en Genot weer aktiviteiten op 6 VMBO-scholen en de verschillende jongerencentra in de stad. Verschillende organisaties geven workshops en lessen rondom seksualiteit en genotmidddelen, zoals alcohol en drugs. Ook wij geven, i.s.m. Greet van Hee, weer een groot aantal workshops gebaseerd op de training 'Kick it With Love'. De workshops Wensen en Grenzen gaan over seksualiteit en weerbaarheid. Hoe kun je als jongere je wensen aangeven en je grenzen stellen? Voor meer info zie www.liefdeengenot.nl