extra_info

Weerbaarheid en zelfverdediging voor jongens van 13-17 jaar

Jongens van deze leeftijd willen vaak stoer zijn, maar ook zichzelf. Dat is niet makkelijk, want wie ben je eigenlijk? Wat zijn jouw kwaliteiten en hoe wil je omgaan met leeftijdgenoten.

In deze cursus leren de jongens zichzelf beter kennen. Ze leren met meer  vertrouwen met de buitenwereld om te gaan. Dat doen we door met fysieke oefeningen aan de slag te gaan en met elkaar te praten. Door samen te oefenen , bijvoorbeeld met bokshandschoenen boksen, leren ze de eigen grenzen herkennen, maar ook die van iemand anders. Ze leren hun eigen grenzen aan te geven en de grenzen van een ander te respecteren.

We  hebben het op de training over zaken die jongens bezighouden en die ze tegenkomen, zoals uitgedaagd of opgejut worden door de groep, omgaan met meisjes en reageren op geklier of pestgedrag . Ook besteden we aandacht aan zelfbeheersing en hoe je rustig kunt reageren, zodat een ruzie niet uitloopt op knokkerij.
Ze leren hoe ze een trap of klap kunnen afweren en los te komen als iemand ze vastpakt. Ze leren hun eigen kracht kennen en ook hoe ze juist verbaal rustig en duidelijk voor zichzelf kunnen opkomen.

We oefenen met het Rots en Water concept. De harde, onwrikbare rotshouding, versus de beweeglijke, verbindende waterhouding. Dit concept komt gedurende de hele training terug. Niet alleen in het stukje rond afweren van een aanval, waarbij je de aanval kunt afweren door hard aangespannen spieren (rots), maar ook een aanval kunt afweren door het beweeglijk meegaan met de energie van de ander (water).

Ook in de omgang met anderen komt de rots en water houding terug. Zo kun je in een ruzie kiezen voor een rotsopstelling of een wateropstelling. Gedurende de training zullen de jongens merken wat de verschillende kwaliteiten zijn van Rots en Water en zullen ze ervaren dat ze beide kwaliteiten in zich hebben. Ze leren beide kwaliteiten te ontwikkelen en te gebruiken, ook die kwaliteit die niet direct bij hun past, maar daarom juist een waardevolle aanvulling is. Zo moeten sommige jongens juist leren om wat meer mee te geven en een stapje opzij te doen. Anderen moeten juist leren om standvastiger te zijn en hun grenzen duidelijk aan te geven.

Door de training krijgen de jongens  meer zelfvertrouwen en leren ze met zelfrespect én respect voor de ander,  contacten aan te gaan en te onderhouden.

De training bestaat uit 8 lessen van 1 uur en een kwartier.