extra_info

Weerbaarheidstraining aan mensen met een lichamelijke beperking

Doel van de training
Het doel van de training is de weerbaarheid van de deelnemers te vergroten, zodat ze beter voor zichzelf op kunnen komen in alledaagse, lastige of bedreigende situaties. Ze leren verbaal voor zichzelf op te komen en hoe ze zich ook fysiek kunnen verdedigen.
Ze gaan positiever naar zichzelf te kijken, worden sterker en krijgen meer zelfvertrouwen.

Inhoud van de training
Veel mensen zijn wel eens bang op straat, zijn wel eens lastig gevallen door een bekende of onbekende of voelen zich geïntimideerd door groepjes jongeren. Door hun handicap voelen ze zich soms extra kwetsbaar en krijgen ze nogal eens te maken met vrijpostige vragen of opmerkingen over hun handicap. In situaties waarin je je bang of ongemakkelijk voelt is het moeilijk om te reageren. In een training weerbaarheid leren de deelnemers om wel te reageren. Ze leren hoe je overtuigend kan zeggen wat je niet prettig vindt, maar ook hoe je je in geval van nood kan verdedigen.

Thema's:

  • je wensen aangeven in alledaagse situaties
  • grenzen stellen in alledaagse situaties
  • zelfbeeld
  • veiligheid op straat
  • intimidatie door groepen jongeren
  • agressie en geweld door bekenden en onbekenden
  • seksuele intimidatie door onbekenden en bekenden
  • hulp kunnen en durven vragen

De training bestaat uit een mentaal en een fysiek gedeelte. In het mentale gedeelte komen lastige situaties aan de orde die de deelnemers zelf meemaken. We praten over hoe je voor jezelf kunt opkomen als je iets wilt bereiken, maar ook over hoe je op een rustige manier je grenzen kan stellen als dat nodig is. We bekijken hoe je onveilige en onprettige situaties kan herkennen en voorkomen. We oefenen hoe je door middel van stem, houding en uitstraling duidelijk je grenzen kan stellen. We besteden aandacht aan de specifieke kwaliteiten van de deelnemers en moedigen hun aan om meer mogelijkheden van reageren te ontwikkelen. In het fysieke gedeelte leren de deelnemers zelfverdedigingstechnieken. Ze leren los te komen als ze worden vastgepakt en leren ieder voor zich hun eigen kracht en mogelijkheden ten volle te benutten. Ook leren ze effectief gebruik te maken van bijvoorbeeld hun rolstoel, kruk of blindenstok. Door te werken met kussens ervaren ze hun eigen kracht. De ontdekking dat ze veel meer kunnen dan ze denken geeft zelfvertrouwen en geloof in zichzelf.

Trainingsopzet
Een training bestaat meestal uit 10 bijeenkomsten van 2 uur op locatie, zoals bijvoorbeeld in een wwonvorm of werkplek. Vaak worden de trainingen sekse-specifiek aangeboden. Mannen lopen toch tegen andere dingen aan dan vrouwen. Er worden ook trainingen gegeven aan jongens en meiden van 12 tot en met 18 jaar.

Wanneer u interesse heeft in een training binnen uw instelling , dan kunt u contact opnemen over de mogelijkheden en kosten.