extra_info

Weerbaarheidstraining voor kinderen van 8 en 9 jaar

Doel
Het doel van de training is om op speelse wijze de weerbaarheid van de kinderen vergroten. Ze kunnen beter voor zichzelf opkomen en beter reageren op situaties waarin ze zich bang of onzeker voelen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en staan steviger in hun schoenen.

Inhoud van de training
Thema's:

  • Voor jezelf opkomen
  • In de belangstelling durven staan
  • Herkennen van gevoelens
  • Invoegen in een groepje
  • Nee durven zeggen
  • Initiatief nemen
  • Eigenwaarde
  • Reageren op plagen en pesten
  • Samenwerken
  • Hulp vragen

De verschillende onderwerpen komen aan de orde door middel van spelletjes, houdingsoefeningen, voorlezen van verhalen, het doen van rollenspel en door te praten met elkaar. Welke van bovenstaande thema's aan de orde komen, hangt vooral af van wat er speelt bij de kinderen die deelnemen. We sluiten aan bij hun ervaringen en beleving.
We praten over wat je fijn vindt (ja-gevoel) en niet fijn (nee-gevoel) en hoe je dat kunt laten merken. We oefenen hoe de kinderen rustig en duidelijk kunnen zeggen wat ze wel en niet willen. Zo leren ze voor zichzelf opkomen op een positieve manier. Daarbij oefenen we hoe je je stem en houding goed kunt gebruiken. We besteden aandacht aan fysieke weerbaarheid door actieve spelvormen en door stoei- en worstelspelletjes te doen. Ze leren stevig te staan en zich niet van de wijs te laten brengen als ze een klap of duw krijgen. Door het oefenen op kussens voelen de kinderen goed hoe sterk ze zijn en dat geeft  zelfvertrouwen. We doen vertrouwensoefeningen en samenwerkingsspelen, zodat ze met plezier met anderen om kunnen gaan.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor kinderen die wat onzeker zijn en beter voor zichzelf mogen opkomen. De training richt zich ook op kinderen die gepest zijn/worden. Ook kinderen, waarvan de ouders hen wat extra’s willen meegeven op het gebied van weerbaarheid kunnen meedoen. Tot slot zijn ook die kinderen welkom die mee komen met een vriendje of vriendinnetje en het gewoon leuk vinden om een actieve cursus te volgen.


Praktische informatie
De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 uur voor jongens en meisjes samen en start twee keer per jaar. Eén keer in het voorjaar en één keer in het najaar.
Ouders wiens kind meedoet aan de training zijn welkom op de ouderavond die plaatsvindt voor de training start. Voor meer informatie zie ouderavond.


Voor data en kosten klik op actuele agenda.

Deze training wordt ook gegeven voor CJG’s, scholen en welzijnsinstellingen.

Download hier een folder.