extra_info

"Wensen en grenzen"
'Training rondom wensen en grenzen in relaties en seksualiteit'

Doel
Jongeren krijgen inzicht in hun eigen wensen en grenzen ten aanzien van relaties en seksualiteit. Ze leren voor zichzelf op te komen en rekening te houden met de grenzen van een ander. De training wordt sekse-specifiek aangeboden. Per sekse verschilt het accent. De training draagt bij aan preventie van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag van jongeren onderling.

Doelgroep
Meisjes en jongens in het voortgezet onderwijs. Met name VMBO en Praktijkonderwijs.

Omschrijving
De meisjes
leren hoe ze, op een voor hen prettige en veilige manier, (seksuele) relaties aan kunnen gaan en onderhouden. Ze leren aan te geven wat ze belangrijk vinden, hun eigen grenzen te herkennen en daarvoor op te komen. Ze leren overtuigend “NEE” te zeggen en zonodig zichzelf ook fysiek te verdedigen. Hun weerbaarheid wordt vergroot, waardoor ze met meer zelfvertrouwen met leeftijdgenoten kunnen omgaan.

De jongens krijgen inzicht in welke verwachtingen ze van zichzelf en van elkaar hebben. Ze krijgen inzicht in groepsdruk en oefenen met hoe ze groepsdruk kunnen weerstaan. Ze leren rekening te houden met hun eigen grenzen. Ze krijgen inzicht in de lichaamsbeleving van meisjes. En, heel belangrijk, ze leren hoe ze de grenzen van meisjes kunnen herkennen en hoe deze te respecteren. Zo leren ze op een prettige en veilige manier (seksuele) relaties aan te gaan en te onderhouden.

Inhoud van de training
Afhankelijk van leeftijd, ervaringen en belevingswereld komen onderstaande onderwerpen aan bod:

  • vriendschap
  • verliefd, verkering, vrijen en seks
  • groepsdruk
  • seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • geweld in relaties
  • respectvol omgaan met leeftijdgenoten
  • risico’s moderne media
  • loverboys
  • hulp vragen 

Bovenstaande onderwerpen komen door middel van (creatieve ) spelvormen, rollenspel, gesprek, dvd-fragmenten en fysieke oefeningen aan bod. Er is veel aandacht voor goed gebruik van houding en lichaamstaal. Bij de meisjes zijn de fysieke oefeningen gericht op het ervaren van hun kracht en hoe ze zich kunnen verdedigen. Bij de jongens wordt in het fysieke gedeelte geoefend met het kunnen aangeven van de eigen grenzen en het kunnen herkennen en respecteren van de grenzen van de ander.

De training bestaat uit 3 tot 8 bijeenkomsten.

Tijdens de jaarlijkse “maand van liefde en genot” , georganiseerd door de GGD Groningen, wordt deze training ook gegeven als workshop van 2 ½ uur.

Geïnteresseerde scholen kunnen contact opnemen over mogelijkheden en kosten.