extra_info

Meisjes van 13 tot en met 17 jaar die op het speciaal onderwijs (VSO), praktijkonderwijs of VMBO (LWOO) zitten.

Doel van de training
Het doel van de training is de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van meisjes en jonge vrouwen te vergroten.

Inhoud van de training
Veel meiden in deze leeftijd willen aardig gevonden worden door iedereen en willen enorm graag bij de groep horen. Ze zijn daar zo mee bezig, dat ze soms niet meer weten wat ze zelf voelen en zelf willen. Daardoor hebben ze vaak moeite om hun grenzen te ervaren en voor die grenzen op te komen. Zo kan een meisje in een  ongewenste of gevaarlijke situatie terecht komen of dingen doen die ze eigenlijk niet wil of later spijt van heeft. Het kan ook zijn dat er al zo vaak over de grenzen van het meisje gegaan is, dat ze zich gewapend heeft. Al ver voordat iemand over haar grens kan gaan heeft ze al (fel) gereageerd.  Dat leidt tot veel conflicten, waar ze zich ook niet prettig bij voelt.   

In deze training leren de meisjes zichzelf beter kennen. Wie ben ik, wat zijn mijn kwaliteiten, waar liggen mijn grenzen en hoe kan ik die stellen op een rustige, overtuigende manier.  Ze worden zich meer bewust van hun lichaamstaal en leren hun stem en houding goed te gebruiken.  Ze krijgen zicht op hun eigen manier van reageren in lastige situaties en oefenen alternatieven door middel van rollenspel. Ze leren hoe ze ‘nee‘ kunnen zeggen, bijvoorbeeld tegen hun vriend, tegen vriendinnen of in een vriendengroep. We praten over situaties waar de deelneemsters zelf mee te maken hebben of bang voor zijn. Soms bespreken we onderwerpen n.a.v. dvd-fragmenten of laten thema's door middel van een spel aan de orde komen.

Tijdens de training krijgen ze zelfverdediging zodat ze ook fysiek voor zichzelf op kunnen komen. We oefenen in stevig staan. Ze leren los te komen als iemand ze vastpakt en eenvoudige trap- en stoottechnieken die ze kunnen gebruiken in geval van nood. Gedurende de training ervaren de deelneemsters hun fysieke en mentale kracht, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen. Zo leren onafhankelijker van anderen hun eigen keuzes te maken.

De training wordt gegeven aan een klein groepje deelneemsters. Er kan daardoor veel rekening gehouden worden met achtergrond, ervaringen en wensen van de deelneemsters. Welke van onderstaande thema's aan de orde komt, hangt dan ook af van de samenstelling van de groep.

Aan de orde kan komen:

 • opkomen voor jezelf
 • nee kunnen en durven zeggen
 • groepsdruk weerstaan
 • wensen aangeven in het omgaan met leeftijdgenoten en relaties
 • grenzen stellen ten opzichte van leeftijdgenoten en relaties
 • onveilige situaties herkennen en voorkomen
 • pesten 
 • rustig blijven in ruzies
 • veiligheid op straat
 • vervelende en bedreigende groepen
 • seksueel lastiggevallen worden door leeftijdgenoten of volwassenen
 • risico's van moderne media, zoals msn/hyves/mobiel
 • informatie over instellingen voor hulp en advies

Trainingsopzet:
De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 1/2 uur. Er nemen 6 tot 9 meisjes/ jonge vrouwen deel aan de training. Bij voorkeur vindt er vooraf een kennismakingsgesprek plaats met de deelneemster en eventueel haar contactpersoon. Ze kan dan aangeven waarom ze mee wil doen en wat ze wil leren. 

Een folder voor de deelneemsters volgt binnenkort.

Voor actuele trainingen en kosten klik op actuele agenda.

Download hier de folder voor de meisjes zelf.