extra_info

Weerbaarheidstraining voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar

Doel van de training
Het doel van de training is om op speelse wijze de weerbaarheid van de kinderen vergroten. Ze kunnen beter voor zichzelf opkomen en beter reageren op situaties waarin ze zich bang of onzeker voelen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en staan steviger in hun schoenen.

Inhoud van de cursus
Thema's:
•    Opkomen voor jezelf
•    Nee kunnen zeggen
•    Pesten en uitgescholden worden
•    Groepsdruk
•    Ruzies op een goede manier oplossen
•    Bedreigende groepjes
•    Veiligheid op straat
•    Eigenwaarde
•    Samenwerken
•    Hulp vragen

Elke les bestaat uit een mentaal en fysiek gedeelte. In het mentale gedeelte besteden we aandacht aan bovenstaande thema's, waarbij we aansluiten bij de ervaringen en de beleving van de kinderen zelf. We doen oefeningen met intuïtie, uitstraling en het vergroten van het zelfvertrouwen. Door middel van rollenspel oefenen we hoe je je daadwerkelijk weerbaar op kunt stellen. Houding, stemgebruik en uitstraling zijn hierbij heel belangrijk.

In een fysiek gedeelte leren de kinderen hoe ze ook fysiek voor zichzelf op kunnen komen. We doen stoei- en worstelspelletjes, waarbij het grenzen stellen en respecteren een belangrijk aspect is. Ze leren stevig te staan en zich niet van de wijs te laten brengen als ze een klap of duw krijgen. Ze leren hoe ze los kunnen komen als iemand ze vastpakt en enige eenvoudige zelfverdedigingstechnieken. We praten over wanneer je de technieken kan en mag gebruiken. Ook oefenen we de technieken op kussens. Zo merken de kinderen dat ze sterker zijn dan ze denken. We doen vertrouwensoefeningen en samenwerkingsspelen, zodat ze met plezier met anderen om kunnen gaan.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor kinderen die wat onzeker zijn en beter voor zichzelf mogen opkomen. De training richt zich ook op kinderen die gepest zijn/worden of die moeite hebben om groepsdruk te weerstaan. Ook kinderen, waarvan de ouders hen wat extra’s willen meegeven op het gebied van weerbaarheid kunnen meedoen. Tot slot zijn ook die kinderen welkom die mee komen met een vriendje of vriendinnetje en het  gewoon leuk vinden om  een actieve cursus te volgen.

Praktische informatie
De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 ¼  uur voor jongens en meisjes samen en start twee keer per jaar. Eén keer in het voorjaar en één keer in het najaar.
Ouders wiens kind meedoet aan de training zijn welkom op de ouderavond voorafgaand aan de training. Zie hiervoor ouderavond.

Voor data en kosten klik op actuele agenda.


Download hier een folder.