extra_info

Ouderbijeenkomst Seksuele Weerbaarheid

Kinderen groeien op en komen in de pubertijd. Dan gebeurt er een heleboel. Hun lichaam verandert en ook gevoelens voor leeftijdgenoten kunnen veranderen. Verliefdheden ontstaan en pubers krijgen interesse in alles wat met seksualiteit te maken heeft. In deze tijd worden kinderen en jongeren overspoeld met seksuele beelden op televisie en op internet. Soms lijkt het wel alsof kinderen daardoor eerder met seks bezig zijn dan vroeger. Is dat eigenlijk zo? Ook seksueel overschrijdend gedrag komt voor bij kinderen onder elkaar. Heb je zicht op het gedrag van je kind? Wanneer is ‘doktertje’ spelen gewoon? En hoe reageer je als ouder op vragen over seksualiteit, op seksueel getinte moppen of op seksueel gedrag van je kind of puber?

Je wilt als ouder dat je kind zich op een gezonde manier ontwikkelt, op alle gebieden, dus ook rond seksualiteit. Maar wat geef je hem of haar mee? Moet je je kind waarschuwen? En voor wat dan? Je wilt je kind behoeden voor vervelende ervaringen op dit gebied, maar het ook niet bang maken. Hoe doe je dat? Hoe maak je je kind weerbaar, terwijl je hem/haar toch een positieve kijk op relaties en seksualiteit meegeeft?

In deze, actieve, ouderbijeenkomst komen dit soort vragen aan de orde. Er is vooral aandacht voor uw rol als ouder en hoe u uw puber kunt begeleiden. En er is ruimte voor vragen die bij u leven. Op een leestafel vindt u boeken en artikelen over seksuele vorming en weerbaarheid.

De bijeenkomst is bedoeld voor ouders met kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Ook een bijeenkomst speciaal voor ouders van kinderen in de lagere schoolleeftijd is mogelijk, evenals een avond voor ouders van pubers.

De bijeenkomst wordt gegeven op basisscholen, maar ook in het voortgezet onderwijs. Ook kan deze avond gegeven worden binnen de kinderopvang of op aanvraag van het Centrum voor Jeugd en Gezin.