extra_info

Ouderbijeenkomst over groepsdruk

Hoe ouder een kind wordt, hoe belangrijker leeftijdgenoten worden. Vanaf een jaar of 10 is het ‘erbij horen’ voor kinderen erg belangrijk. Helemaal in de puberteit als je je weg moet zoeken op een nieuwe school en aan het ontdekken bent wie jij bent en wil zijn. Vrienden en vriendinnen zijn dan belangrijk. Bij een groepje horen ook. Er zitten veel leuke kanten aan het bij een groep horen. Je doet leuke dingen samen, ontdekt de wereld en wat vriendschap is.

Maar bij een groep horen is niet altijd makkelijk. Hoe ver ga je om erbij te horen? Laat je je eigenheid zien? Ook als je andere dingen leuk vindt, een andere mening hebt of andere gevoelens? Neem je verkering omdat iedereen dat heeft, sla je dat ruitje in om stoer te doen? Rook of drink je om erbij te horen?

En wat is je rol als ouder? Hoe kun je je zoon of dochter sterk maken? Hoe kun je hem of haar helpen om de druk van de groep te weerstaan?
Wanneer is groepsdruk geen probleem en wanneer gaat dat te ver? Hoe kun je je kind helpen om overtuigend 'nee' te zeggen?

Op deze bijeenkomst staan we uitgebreid stil bij wat groepsdruk is en hoe je als ouder je kind kunt begeleiden. We praten met elkaar over situaties die voorkomen en doen laten zien hoe belangrijk lichaamstaal is bij het overtuigend 'nee' kunnen zeggen.

De bijeenkomst wordt gegeven op basisscholen, maar ook in het voortgezet onderwijs of in de kinderopvang.
Ook kan deze bijeenkomst gegeven worden op aanvraag van het Centrum voor Jeugd en Gezin.