projecten

Zuid- Afrika

Ik ben in de zomer van 2011 naar Zuid-Afrika geweest. Ik heb daar onderdeel uitgemaakt van een team docenten weerbaarheid die mensen met een handicap en docenten in een vechtsport opleidt tot selfdefence en empowermenttrainer. Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met Respo International. De opleiding is in handen van de Lydia Zijdel Foundation. Voor meer informatie over het project; klik hier.
Het was voor mij een bijzondere ervaring.  Ik heb de tweede module (van 4 modules) lesgegeven in de omgeving van Johannesburg en Kaapstad. De deelnemers  die de opleiding volgden zijn heel verschillend; vrouwen en mannen, mensen met en zonder handicap, levend in de sloppenwijken of in gegoede blanke wijken, met en zonder ervaring in het geven van trainingen, goed opgeleid en weinig opgeleid. Ik vond het fantastisch om te zien hoe de deelnemers van elkaar leerden en ben onder de indruk van de mogelijkheden die ze hebben om empowermenttrainers te worden.  Voor een indruk van mijn ervaringen met de opleiding daar klik hier voor foto’s.

 

Close to me

In 2007 heb ik samen met mijn collega Floor Dijkstra de training 'Close to me' ontwikkeld. 'Close to me' is een combinatie van voorlichting en weerbaarheidstraining. In samenwerking met reeds bestaande organisaties in Georgië en Armenië is een methode ontwikkeld, waarmee in Georgië en Armenië jongeren getraind konden worden om hun weerbaarheid te vergroten. De Nederlandse organisatie FALKOR heeft vier Nederlandse vrijwilligers naar deze landen gestuurd om mee te werken en trainingen te geven. Voor de jongerenwerkers en vrijwilligers hebben we in Nederland een 10-daagse training verzorgd, om ze bekend te maken met de werkvormen en het geven van achtergrondinformatie.

In Armenië en Georgië is er een enorme toename van HIV-besmettingen onder jongeren. Oorzaken zijn o.a. de veranderende normen en waarden, onveilige seks, seksueel geweld, groepsdruk en drugsgebruik. Voor meer informatie kijk op www.falkor.org

Omroep LINK heeft een reportage gemaakt over een van de vrijwilligers van het 'Close to me' project.